Dit Penne Tonno recept heb ik jaren geleden gezien in een kookboek van Jamie Oliver en behoort nog steeds tot mijn favorieten. Het is eenvoudig, super smaakvol en heeft naast langzame koolhydraten (uit de volkorenpasta) ook een grote hoeveelheid eiwitten. Ideaal voor en na een training dus. De koolhydraten leveren je energie en de eiwitten ondersteunen je spieren. Je kan dit gerecht ook prima vooruit koken wat het zeer geschikt maakt als mealprep. De pastasaus leent zich ook goed om in te vriezen. Als je dan een keer weinig tijd hebt hoef je alleen maar wat pasta te koken en de saus te ontdooien. Een ideaal gerecht voor sporters dus.
- 4 el olijfolie extra vergine
- 2 rode uien
- 2 spaanse pepers
- basilicum gedroogd
- basilicum vers
- 1 pak volkoren penne
- 3 blikken gepelde tomaten
- 3 blikjes tonijn
- 1 snufje kaneel
- zwarte peper & zeezout uit de molen
- Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken. Voeg hier voldoende zout aan toe (zelf gebruik ik grof Keltisch zeezout). Snij dan de uien fijn en de Spaanse peper in ringen.
- Verwarm de olijfolie is een grote pan, maar zorg dat deze niet té heet wordt. Olijfolie mag niet té heet worden. Fruit de ui, en de Spaanse peper 2 minuten en voeg hier 1el gedroogde basilicum aan toe en een snufje kaneel. Blijf roeren en breng op smaak met peper en zout. Dit geheel geeft uiteindelijk alle smaak aan de pastasaus.
- Voeg nu de tomaat toe en laat deze minimaal 10 minuten mee pruttelen. Gooi op dit moment ook de pasta in het kokende water. De pasta die ik gebruik heeft een kooktijd van 10 minuten 'al dente' en 12 minuten 'cotture'. Ikzelf hou van niet van al dente bij voorverpakte pasta's. Alleen als de pasta echt vers is durf ik die ook al dente te koken, anders vind ik het gewoon niet lekker.
- Als de tomatensaus minimaal 10 minuten geprutteld heeft kan de tonijn erbij. dit moet samen dan nog minimaal 4 minuten trekken. Ondertussen is de pasta ook klaar. Giet deze af en knijp 1 à 2 partjes citroen uit over de pasta. Scheur vervolgens een aantal blaadjes verse basilicum en roer ook deze erdoor.
- je zou wat geraspte kaas kunnen toevoegen. Vlokken Grana Padano zijn ook erg lekker bij dit gerecht. Je zou ook de pasta nog even kunnen opbakken in de saus, de presentatie is dan minder mooi, maar de smaken zijn dan nog meer in elkaar verweven.
Voor dit gerecht gebruik je niet de hele citroen en deze is niet lang houdbaar als hij eenmaal is aangesneden. Ik snij er dan meestal plakjes van voor in water (met bruis bijvoorbeeld), maar je kan het citroensap de dag erna ook 's ochtends met warm water drinken, dat zou gezond zijn volgens verschillende bronnen.